fbpx

Бояна Русева показва магията на огненото изкуство

100 Вести

14.12.2021г.

Мирела Костадинова

Учила съм висше – бакалавър, специалност информатика и по професия съм програмист. Точните науки и логическото мислене ми се отдават. На момента работя обработка на данни и създаване на графични доклади към маркетингова агенция. Но сърцето ми винаги е било в изкуството още от най-ранна детска възраст. Още от първи клас исках да се занимавам с рисуване, а от детската градина танцувах народни танци. Занимавам се и с изработка на бижута. По душа съм артист. Много направления са ми интересни и съм се занимавала, но най-голямата ми страст са огнените изкуства. С тях се развивам от над 13 години. В монента създавам огнени, светлинни  и дневни шоута за всякакви сцени и събития. Преподавам огнени изкуства, павя огнени уреди и уреди за тренировка, измислям, създавам и шия костюми. 

Огнените шоута, които правя се стремя да са разнообразни, за да са интересни на публиката и да задържат вниманието й. Освен огени шоута правя и светлинни шоута. Там се използват уреди, които се захранват с батерии. Използвам различни уреди и технични движения. Придържам се към съвременните и най-нови теденции в тази свера. Постоянно развивам себе си и моите умения, за да съм на високо ниво не само в България, но и извън нея. Овладяла  съм доста уреди на добро ниво: въртене на 2, 3 и 4 поя, 2 и 3 змии и ветрила; въртене и контакти с двоен стаф, единичен стаф, драгън стаф и меч; жонглиране на топки бухалки и рингове. На моментта съм единствената жена в България и един от тримата души, които владеем да въртим 3 и 4 поя  и 3 змии едновременно. Това е висш пилотаж и умения на световно ниво в сферата. Сега най-новите ми уреди, с които съм се запалила да се занимавам са обръч, роуп дарт и бугенг. Още от самото начало се уча сама от артисти по цял свят, като гледам техни клипове в интернет.

Като място на провеждане е необходимо да има достатъчно пространсто покрай мен, без значение дали е на закрито или на открито. Аз приготвям моите уреди, костюма, музиката, горивото. Също така винаги трябва много добре да знаеш какво павиш с уредите, които боравиш.  На сцена никога не се експериментира с неща и движения, в които не си сигурен. Трябва винаги да си тук и сега, защото това е отговорност, не само към теб, но към хората около теб. Все пак боравя с една от най-мощните стихии – огъня. Разбира се вземам си с мен и хубавото настроение и любовта ми към това изкуство.

Огнените спектаки правя навсякъде където ме извикат. На закрито и открито. На часни и обществени събития, като фестивал в гората или планината, градски празници, партита по кубове, рожденни дни, сватби, ергенски партита, фирмени партита, тиймбилдинги и други. Правила съм и на улицата сред хората. Огнените изкуства спадат към съвременния цирк и уличните изкуства и за разлика от традиционния цирк, който е отделен в шатра и там се провеждат представленията, ние правим нашите шоута навсякъде и не е нужно да си потомствен цирков артист, за да се занимаваш с това. Нужно е само да обичаш това изкуство.

Тази работа винаги крие риск в себе си. Огънят е мощна стихия. Той е добър слуга, но лош стопанин. За това ако не знаеш какво правиш с него и го оставиш да вилнее без да можеш да контролираш процеса може да има лоши последствия. Най-голяма мярка за безопастност са многото тренировки, чрез които трябва да стигнем до ниво, в което вече не правим грешки. Ние тренираме не докато го направим правилно, а докато не можем да го направим грешно. Трябва да сме близки до съвършенството. Казвам близки, защото сме хора и никой  не е перфектен. Винаги има риск от грешка, но ако си много добре подготвен, рискът се свежда до минимум и дори да има такава много бързо можеш да овладееш ситуацията и да има минимални поседствия. Преди години една от най-добрите огнени артистки в световен мажаб почина, след огнен инцидент. Тя ни даде един много важен урок на всички нас, които се занимаваме с това нещо- че колкото и да си добър винаги трябва да си изключително внимателен и подготвен, да се отнасяш с уважение към стихията и никога да не я подценяваш.

Танцът и огънят много си отиват. Някак си вървят ръка за ръка. Едно огнено шоу преплетено с танцови елементи изглежда много по-пълно и красиво. В момента стартирам разработването на нови проекти, в който  искам да вплета технично въртене, контакти и жонглиране с танцови движения. Ще използвам знанията, които съм натрупала от 12 години практикуване на народни танци и техниката, която съм научила със огнените уреди за да ги вплета във красив синхрон. Оснен с народните танци ще правя такъв проект и със съвременните танци, с хора имащи опит с тях.  

По принцип най-подходящото време за провеждане на подобни шоута е вечер, когато се стъмни. Така красотата на огъня и светлината изпъкват най-добре. Но също така има варианти за дневни шоута без огън или пък с вплетени огнени елементи. Правила съм  и изцяло огнени шоута през деня, по желание на клиенти.

През годините често съм работила сама, но съм колаболирала и с други артисти. В момента главно с още един артист Пламен Петков и с още няколко колеги в областта стартираме и сериозно се захванахме с развиването на Огнено-танцова група. Нейното име е Infernity – Fire Art.  Освен със танци и огън, предлагаме шоута, в които има пеене на живо и магично шоу. Надяваме се, че положихме основите на едно трайно и продуктивно сътрудничесто, което да създаде едни различни, красиви и изпълнени с емоции нови представления и ще носим много радост на хората чрез тях.  

За сега ме канят на участия в България. Надявам се с развитието на новия проект да имаме покани и извън страната.

Според мен огънят е в кръвта на българина. Все пак имаме нестинарството от много далечни времена. Също така имаме български обичай, който се нарича оратнитк – хората палят дървени тояги и ги въртят за здраве и благополучие. Това се прави на Сирни Заговезни. Огънят притежава една магия в него, една притегателна сила, която успява да плени погледа и сърцата не само на българина, но и на всеки един човек на земята. Той е изначална древна сила, която с чистотата и красотата си просто те оставя без думи и дъх.

Огънят е вътрешният ми пламък, който ме топли, пътеводната ми звезда и фениксовите крила, които ми помагат да се възродя от пепелта.

Преподавам уроци на живо и онлайн за тези, които искат да станат част от магичния свят на огнените изкуства. Правя го, защото обичам да споделям наученото от мен с други хора и да им помагам да израстват. Също така желая това изкуство да се разпространява за да може все повече и повече хора да се докоснат до него и да го опознят, за да имат разбирането към него и да го ценят. Все пак огнените изкуства са част от цирковите, а циркът е най-трудното визуално изкуство. При мен са идвали да се учат всякакви хора от 5 до 55 годишна възраст. Но главната възрастова група е от 15 до 35 години.

Приемам като своя мисия, да разпространявам и показвам  красотата на огнените и циркови изкуства на хората.

 Започна като любов от пръв поглед. Това е най-голямата ми страст и всеки път разпалва сърцето ми. Винаги ми е носило огромен заряд от положителна енергия. Лечебната сила на огъня зарежда и пречиства душата и тялото.  За мен е нещо като медитация. Всеки път предизвиквам себе си да покорявам нови хоризонти и да ставам все по-добра моя версия. Най-голямата награда за мен е да виждам радостта в очите на хората, от това което правя. Превърнало се е като част от мен след всички тези години практика и не мога да представя живота си без него. Страстта никога не стихва, тъй като както всяко изкуство, е безкрайно и винаги се измисля нещо ново, на което можеш да се научиш.

Това е нещото, за което съм се хващала в най-мрачните ми моменти и то ме е издърпвало на повърхността не веднъж.

Този вид занимания имат много големи ползи както на ментално така и на физичеко ниво:

• Подобрява координацията

• Помага за насърчаване на гъвкавостта

• Работи и в двете мозъчни полукълба (двустранни моторни умения)

• Подпомага спортните способности и издръжливостта

• Повишава пространственото съзнание

• Помага за изграждането на мускулен тонус

• Може да ви помогне да увеличите доверието и самочувствието към себе си

• Насърчава творчеството

• Помага за облекчаване на стреса

• Подобрява позата и движението на тялото

• Подобрява концентрацията

• Подобрява сръчността

• Страхотно за изграждане на екипи и прекъсване на бариерите между хората

• Укрепва сърдечно-съдовото здраве, следователно намалява риска от сърдечни заболявания

• Спомага за придобиване на търпение, упоритост, воля и разбиране.

 Как да не го обичам? Днесло ми е повече от колкото някога съм си представяла, че може да ми донесе.

Имам запитвания за ангажименти покрай Нова Година. Но от както има пандемия участията през студените месеци значително намаляха. Даже миналата година нямаше никакви, защото всичко беше затворено.  Но за сметка на това, пък цяло лято имаше много участия и пътувания къде ли не из България. Секторът на изпълнитлските изкутва беше сериозно засегат от Ковид 19. Надявам е в бъдеще нещата да се подобят.

Габрово е моят роден град и там съм започнала развитието си с тези изкуства. Там са били първите ми стъпки. Първите ми шоута, първите ми участия и първия ми опит за съдаване на група. И по настоящем правя шоута в Габрово, когато ме извикат. Планираме да направим огнен спектакъл за фестивала на хартиените фенери в бъдеще. Планираме и провеждане на благотворителна рабтилница другата година в комуна в Габрово.

Миналият месец спечелих индивидуален проект  на име „Споделен Огън“ за провеждане на циркова рабтилница и огнено шоу на открито и ще е достъпен за всеки, който иска да се включи. Проектът ще бъде проведен идната година в София и ще се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.